Hišni red

Ker smo pivovarski laboratorij, kjer se srečuje ter uporablja prostore in opremo veliko domačih pivovarjev je nujno, da se držimo nekaj osnovnih dogovorov, da nam je vsem lepše.

Usposabljanje za samostojno delo v BeerLabu

Opremo in prostor BeerLab-a lahko samostojno uporabljajo le naši uporabniki s certifikatom LabBrewer. Pri samostojnem varjenju sta zaradi prostorskih omejitev lahko prisotna le pivovar in pomočnik. Pri vodenem varjenju je prisoten še član ekipe BeerLab-a.

Rezervacija termina

Pred varjenjem je potrebno rezervirati fermentor. Pri rezervaciji fermentorja zraven termina varjenja navedete tudi predviden termin stekleničenja, ki pa se seveda glede na potek fermentacije lahko spreminja. Samostojna uporaba je mogoča vedno v odprtih terminih.

Priprava vode

Voda v BeerLab-u je iz mariborskega vodovoda, zato priporočamo, da si še isti dan pred varjenjem prinesete svojo vodo iz enega od bližnjih izviriov. V ta namen si lahko pri nas sposodite tudi ustrezno posodo za prenašanje vode.

Pred pričetkom varjenja

Če se nismo dogovorili drugače, vse sestavine za varjenje prinesemo s seboj. Preverimo, ali je vsa pivovarska oprema na svojem mestu in sporočimo morebitne poškodbe. Opremo očistimo, umijemo in razkužimo po higienskem protokolu.

Po končanem varjenju

Očistimo in pospravimo opremo na svoje mesto. Fermentor postavimo na označeno mesto. Prav tako pustimo tam tudi protokol varjenja. Neuporabljene sestavine, ki smo jih prinesli, odnesemo s seboj.

Spremljanje fermentacije

Pivovarji lahko hodite spremljat fermentacijo kadar koli v času odprtih terminov. Vse obiske in opažanja vpisujete v protokol varjenja, ki je ves čas ob fermentorju.

Stekleničenje

Steklenice, zamaške in nalepke si prinesite na dan stekleničenja. Če boste steklenice znova uporabili, jih lahko pri nas ustrezno očistite in sterilizirate. Napolnjene steklenice je zaradi pomanjkanja prostora potrebno odnesti še isti dan.

Pin It on Pinterest

Share This