Na našem MashingFriday-u se lahko za nekaj ur posvetiš svoji strasti, pivu. Ker je končni cilj udeležencev, ki se prvič udeležijo tega druženja, da pridobijo certifikat LabBrewer, je aktivno sodelovanje seveda obvezno. Vsak si bo »umazal« roke, se preizkusil v mletju slada, drozganju, hmeljenju in seveda pretakanju.

Poznamo temno, svetlo in vse vmesne odtenke piva, poznamo več kot 45 zvrsti piva, ampak samo eno je res pravo, res najboljše pivo. Tisto, ki ga zase in prijatelje zvariš sam; po svojem receptu, točno takega, kot si si ga že od nekdaj želel piti.

Mashing Friday 24. 2. 2023 bomo pričeli ob 16. uri, in sicer v naših prostorih na Preradovičevi ulici 40.

Tokratni petkov popoldan bomo posvetili porterju. Stil piva porter je eden izmed najstarejših stilov piva, ki ima bogato zgodovino in izvira iz Londona v 18. stoletju. Porter je temno pivo, ki je bilo prvotno namenjeno pristaniškim delavcem (od tod tudi njegovo ime) in je sestavljeno iz mešanice pale ale, sušenih sladov in včasih celo dodatkov, kot so ovsena kaša, rženi slad in sladni karameli.

Porterji so tipično temnejši od pale ale in so značilni po svoji globoki barvi, bogatih okusih praženih sladov, ki se pogosto pojavljajo v obliki kave, čokolade in oreščkov ter z rahlimi notami sadja. Po navadi imajo tudi izrazito kremasto teksturo.

Pri pripravi Porterja je pomembno, da se uporabljajo kakovostni sestavine, kot so kakovostni slad in hmelj. Pri izbiri slada, je treba paziti na njegovo barvo in močno aromo, ki mora biti podobna praženemu kavnemu zrnju. Za hmelj lahko uporabimo sorte, ki imajo bolj nežen in cvetličen okus.

Porter se najbolje streže pri sobni temperaturi in je idealen za uživanje ob koncu obroka, v kombinaciji s čokolado, sladoledom ali tortami.

Ker postopek varjenja po metodi BIAB traja 4 do 5 ur, bomo vmesni čas posvečali okušanju porterjev. Pivo bo nato fermentiralo teden do dva v fermentorju, nakar ga bomo karbonizirali (mu dodali CO2) in nastavili na našo “klubsko pipo”.

Delavnica je za vse naše stare in nove člane s plačano članarino (15 € / mesec, lahko jo poravnate tudi ob prijavi) brezplačna. Za vse, ki se nam želite pridružiti prvič, se včlaniti v našo delavnico in pridobiti certifikat LabBrewer pa je cena 85 €. Cena vključuje mesečno članarino, izobraževanje, strokovno podporo in degustacijski material. Ob udeležbi na delavnici polnjenja oz. priklopa na pipo, pa tudi vzorčni primerki zvarjenega piva.

Število mest na delavnici je omejeno, zato se je potrebno prijaviti.

Te zanima več? Piši na boris@beerlab.si.

MashingFriday #5 - Porter

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Pin It on Pinterest

Share This